Hoe kies je stockfoto's die niet sucken?

Een goed beeld kan je hele content maken of kraken. Maar stockfoto’s? Die kunnen soms behoorlijk… “meh” zijn. Toch heb je niet altijd het budget of de tijd om een fotograaf in te schakelen. Gelukkig kan je met deze 6 tips toch goede, geloofwaardige stockfoto’s zoeken en vinden.

1

Denk aan de context: wat wil je uitstralen?

Voordat je zomaar begint te zoeken, even stilstaan.

– Wat wil je dat de foto zegt
– Welke sfeer zoek je?
– Is het speels, serieus of creatief?

Hoe specifieker je bent in je zoekopdracht, hoe groter de kans dat je beeld perfect bij je verhaal past. Met extra zoektermen zoals “60ies”, “vintage” of “scherp licht”, vind je originelere beelden.

2

Kies voor mensen (en vooral gezichten!)

Mensen doen nu eenmaal zaken met mensen. Kies daarom ook voor foto’s van mensen, liefst gezichten. We herkennen ons nu eenmaal makkelijker in een ander gezicht dan in een mooi landschap. Zorg dus dat er iemand op de foto staat. Voelt meteen veel persoonlijker aan.

3

Zoek naar échte interactie en natuurlijke houdingen

Niemand zit te wachten op ongemakkelijke poses of geforceerde glimlachen. Als een foto er te gemaakt uitziet, schrikt dat mensen af. Zoek daarom naar foto’s waar mensen op een natuurlijke manier met elkaar omgaan, zonder dat het allemaal te perfect lijkt.

De beste beelden tonen momenten van spontane interactie. Denk aan een persoon die echt met iets bezig is, in plaats van iemand die statisch in de camera kijkt.

4

Let op de belichting: niet te veel drama

Licht kan veel doen voor de sfeer van een foto, maar het kan ook snel té overdreven worden. Vermijd overbelichte of super contrasterende beelden, want die zien er snel onnatuurlijk uit. En ze kunnen daardoor je boodschap verzwakken. Zachte, natuurlijke belichting is the way to go.

5

Zorg dat het onderwerp opvalt

De beste foto’s hebben een duidelijk onderwerp. Niets is zo storend als een drukke achtergrond die alle aandacht wegtrekt van waar het om gaat.

Kies voor beelden met een rustige achtergrond of gebruik foto’s waarin de achtergrond mooi vervaagd is, zodat je focus op het juiste element ligt. Vermijd ook storende patronen of kleuren in de achtergrond die de boodschap kunnen verstoren.

6

Scroll verder dan de eerste pagina

Ja, ik weet het, het is verleidelijk om gewoon een foto van de eerste pagina te pakken. Maar die foto’s zijn vaak al 1000 keer gebruikt. Ga dieper, zoek verder. Vaak vind je de écht unieke beelden pas als je verder scrolt. En hey, jouw content verdient toch iets speciaals? Door wat meer moeite te doen, vind je vaak de écht unieke beelden die passen bij jouw merk.

Klaar om te knallen met topbeelden?

Met deze tips zou je de beste stockfoto’s moeten kunnen vinden. Wil je graag dat alles, van beeld tot tekst, gewoon klopt? Bij Bubbel ben ik er voor je! Samen zoeken we beelden en woorden die jouw merk laten schitteren. Contacteer me vandaag nog en we fixen het samen!

Twee topkeuzes uit het blogarchief

Shopping Basket