5 manieren waarop je je teksten conversationeler kan maken

De ultieme schrijftip luidt: “Schrijf zoals je spreekt”. Maar in de praktijk is dat lastiger dan het lijkt. Voor een snel berichtje lukt het meestal wel, maar zodra je langere teksten schrijft, val je vaak – zonder dat je het merkt – terug op een formele schrijfstijl. Maar geen paniek, je kan dat achteraf nog aanpassen!

Hier zijn 5 manieren waarop jij je teksten conversationeler kan maken:

1

Stel vragen

Vragen stellen is misschien wel de beste manier om een tekst aan te laten voelen als een gesprek. Voel je je niet meteen meer betrokken als iemand je iets vraagt? Jep!

Zonder vraag Met vraag
Benut het dak van je bedrijf slim en kies voor zonnepanelen ☀️ Vraag nu je gratis offerte aan. Heb je al eens overwogen om op het dak van je bedrijf zonnepanelen te leggen? ☀️ Waarom zou je dat oppervlak onbenut laten? Vraag nu je gratis offerte aan.
Op maat gemaakte lichtbakken voor bedrijfsevenementen. Met uw logo. Geleverd binnen 48u. Vraag vandaag nog een gratis voorbeeld en offerte aan. Wat denkt u ervan op te vallen met op maat gemaakte lichtbakken voor uw bedrijfsevenement? We zetten uw logo erop en leveren ze binnen 48 uur. Vraag vandaag nog een gratis voorbeeld en offerte aan.

2

Gebruik het afkappingsteken

Je hoeft niet altijd alles voluit te schrijven. Teksten voelen veel spontaner aan als je af en toe een woord afkort.

Gewone tekst Met afkapping
Dat is prima. Da's prima.
Interne communicatie, dat is bij ons niet het kleine, maar het grote broertje in het corporate communications team. Interne communicatie, da’s bij ons niet ’t kleine, maar ’t grote broertje in ’t corporate communications team.

3

Kies voor simpelere overgangswoorden

Signaalwoorden zijn cruciaal voor vloeiende teksten. Ze helpen de lezer door je verhaal en maken overgangen tussen ideeën duidelijk. In gesprekken gebruiken we vaak simpele woorden zoals “maar”, “en” of “dus”. In geschreven teksten grijpen we vaak naar formelere termen zoals “echter” of “derhalve”.  Helaas kunnen die de flow van je tekst verstoren, omdat lezers er harder over moeten nadenken.
Formeel woord Simpel alternatief
Daarentegen Maar
Desalniettemin Toch
Derhalve Dus
Echter Maar
Voorts En / Verder

4

Voeg tussenwerpsels toe

Tussenwerpsels zoals “goh”, “wow” of “pfff” voegen een informele, luchtige toon toe aan je tekst. Ze bootsen de spontane reacties van een gesprek na. Enkele van mijn favoriete tussenwerpsels zijn:

5

Rek je klinkers uit

Dit trucje vind ik echt maaaaaagisch. Klinkers uitrekken geeft een meer nonchalante toon door onze spreekintonatie na te bootsen.

Maak je teksten scanbaar met een slimme lay-out

Met deze tips maak je je teksten makkelijker te lezen en voelt het alsof je echt met je lezer in gesprek bent. Natuurlijk past dit niet bij elk bedrijf, dus als je advies nodig hebt over hoe je teksten schrijft die passen bij jouw merk, geef dan maar een seintje. Je kan me bereiken op petra@bubbel.be ☺️

Twee topkeuzes uit het blogarchief

Designer

Hoe kies je stockfoto’s die niet sucken?

Een goed beeld kan je hele content maken of kraken. Maar stockfoto’s? Die kunnen soms behoorlijk… “meh” zijn. Toch heb je niet altijd het budget of de tijd om een fotograaf in te schakelen. Maar met deze 6 tips kan je toch goede, geloofwaardige stockfoto’s zoeken en vinden.

Shopping Basket